Hyvin nukuttu yö parantaa elämänlaatua. Pitkäkestoinen unettomuus suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskiä ja heikentää toimintakykyä.
Melatoniini helpottaa unensaantia ja moni on löytänyt siitä avun. Melatoniinia käytetään myös ylläpitämää vuorokausirytmiä.
Luontaisesti melatoniinia erittyy aivoissa pimeään aikaan, valon vaikutuksesta eritys estyy. Ei siis ole ihme, että moni kokee valoisten kesäöiden häiritsevän nukkumista.
Valoisuuden lisäksi melatoniinin eritykseen vaikuttavat:
- alkoholi
- stressi
- vähäinen liikunta
- iän karttuminen
Moni turvautuukin ravintolisänä myytävään melatoniiniin ja saa siitä apua uniongelmiinsa.
Kun uni ei tule toivottuun aikaan
Melatoniin on oiva apua aikaistamaan vuorokausirytmiä. Tällöin luonnollinen väsymys ja nukahtamiselle otollinen hetki tulevat aiemmin illalla.
Melatoniinin käyttö kannatta aloitta pienillä, 1-2 milligramman annostuksilla. Tarpeen vaatiessa voi annosta nostaa. Melatoniini valmisteiden vahvuus on tyypillisesti 1-5 milligrammaa.
Melatoniin yksi hyvistä puolista on se, ettei se vaikuta unen rakenteeseen. Melatoniinia pidetään lisäksi turvallisempana vaihtoehtona kuin erityisiä uni- tai nukahtamislääkkeitä.
Melatoniinin otto – miten ja milloin
Melatoniinista tarjolla on kahta erilaista muotoa, lyhytvaikutteista ja pitkävaikutteista.
Lyhytvaikutteinen melatoniini tehoaa erityisesti nukahtamisvaikeuksiin. Valmiste otetaan noin tuntia ennen haluttua nukahtamishetkeä.
Melatoniini olisi hyvä ottaa mahdollisimman säännöllisesti samaan kellonaikaan. Sopiva aika voi olla kello 18–23. Melatoniinia ei pidä ottaa enää puolenyön jälkeen, sillä se siirtää unirytmiä eteenpäin eli unettomuuden hoidon kannalta väärään suuntaan.
Pitkävaikutteista melatoniinia käytetään puolestaan pääasiassa iäkkäämmille ja siitä haetaan apua aamuyöllä tapahtuvaan heräilyyn. Pitkävaikutteinen melatoniini tulisi ottaa kaksi tuntia ennen haluttua nukahtamishetkeä.
Melatoniinin haitat ovat vähäiset
Melatoniini on hyvin siedetty eikä siihen kehity fyysistä riippuvuutta. Pitkäaikaisissa tutkimuksissa ei ole ilmennyt vakavia haittoja tai sivuvaikutuksia. Haittavaikutuksiltaan melatoniini on vastannut lumelääkkeettä, ja yleisin haittavaikutus on ollut ajoittainen päänsärky.
Suositus on, että melatoniinia ei käytettäisi pitkiä aikoja kerrallaan ilman lääkärin konsultointia. Melatoniini kannattaa kokeilla tauottaa, kun on päässyt yli esim. aikaerorasituksesta, stressaavasta työrupeamasta tai valoisista kesäöistä. On syytä käydä lääkärissä, jos kokee, että melatoniinin tarve on jatkuva.