Peräpukamat

Mitä peräpukamat ovat?

Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita. Niihin liittyvät vaivat ovat yleisiä ja yleensä itsestään paranevia, mutta uusiutuvat usein. Peräpukamille voivat altistaa ummetus, pitkään istuminen, ylipaino ja raskaus. Peräpukamien tyypillisin oire on ulostamiseen liittyvä kirkas verenvuoto ja pukamakudoksen esiin työntyminen.

Peräpukamien oireet

Usein peräpukamat ovat oireettomia. Yleisin oire on verenvuoto: kirkasta verta tulee pyttyyn ulostamisen jälkeen ja paperiin pyyhkiessä. Kutinaa ja epämiellyttävää tunnetta voi esiintyä.

Kipua esiintyy silloin, kun peräpukaman sisällä tapahtuu verenpurkauma tai syntyy peräaukon haavauma. Peräpukamaröllykät voivat luiskahtaa peräaukosta ulos.

Peräpukamien itsehoito

Apteekista ilman reseptiä saatava lääkkeellinen peräpukamavoide ja –puikot on tarkoitettu tilapäiseen, kuuriluonteiseen käyttöön. Peräpukamien oireita voidaan helpottaa myös lääkkeettömillä vaihtoehdoilla, kuten viilentävillä ja kutinaa helpottavilla mentoli- tai hunajavoiteilla.

Peräpukamat liittyvät usein ulostamisen yhteydessä ponnisteluun, siksi pitkittynyttä ponnistelua ulostamisen yhteydessä on hyvä välttää. Sen tarvetta voidaan vähentää harrastamalla liikuntaa ja syömällä kuitupitoista ruokaa, siis täysjyvätuotteita ja kasviksia. Tällöin uloste pysyy riittävän pehmeänä. Tarvittaessa ulostetta voidaan pehmentää apteekkivalmisteilla samaan tapaan kuin ummetuksessa.

Jos pukamiin liittyy vaivoja, hygienia on tärkeä: Peräaukko pestään 1–2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen, kuivataan hyvin välttäen hankaamista. Istumakylvyt voivat rauhoittaa aluetta.

Peräpukamien ehkäisy

Peräpukamia voidaan parhaiten ehkäistä huolehtimalla, että uloste kulkee ilman pitkiä ponnisteluja. Tässä keskeistä on riittävä ravintokuidun saanti, juominen ja liikunta. Tarvittaessa ulostetta voidaan pehmentää apteekkivalmisteilla samaan tapaan kuin ummetuksessa.

Wc- istunto tulisi pitää vain suolen tyhjentymisen pituisena ja välttää pitkittyneitä ulostusistuntoja.

Pitkään paikallaan istumista on hyvä välttää.

Ylipainoisilla painon pudottaminen on suositeltavaa.

View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

8 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu