Päätäi on tuskin silmällä nähtävä, 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa, mutta myös muualla hiuksissa. Täin munia, saivareita, näkee toisinaan kulmakarvoissa ja silmäripsissä.
Naaras elää noin kuukauden ja munii sinä aikana satakunta munaa, 3–4 munaa päivässä. Munat se kiinnittää hiusten tyveen. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä liiku hilseen tavoin. Munat näkyvät rusehtavina, mannaryynimäisinä, vajaan millimetrin pituisina saivareina. Ne kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua. Tyhjä, valkea munankuori jää paikalleen. Aikuinen täi ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin.
Päätäin leviäminen
Pieniä päätäiepidemioita on kouluissa ja päiväkodeissa. Täit siirtyvät ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä ryömimällä päästä toiseen esimerkiksi lasten leikeissä. Ne leviävät myös päähineen, hiusharjan tai kamman välityksellä.
Päätäi ei lennä eikä hypi. Se ei myöskään tartu kotieläinten turkin välityksellä.
Päätäin aiheuttamat oireet
Päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä, ja ne punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio, märkärupi. Aina ei oireita ole. Päätäit eivät levitä tauteja.
Päätäitartunnan toteaminen
Päätäin voi nähdä silmin tarkastellen. Myös saivareiden toteaminen lähellä päänahkaa riittää päätäidiagnoosiin.
Päätäin ja saivareiden etsimisessä käytetään apuna tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan. Hiukset käydään systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla. Kampaamista helpottaa, kun sen tekee pesun jälkeen hiusten ollessa vielä kosteat ja kun hiuksiin on pesun yhteydessä käytetty hiustenhoitoainetta.
Päätäitartunnan itsehoito
Päätäit voidaan hoitaa monella eri tavalla. Hoito on aloitettava välittömästi päätäin toteamisen jälkeen, koska päätäi lisääntyy nopeasti. Tartuntakierteen ripeä katkaisu on tärkeää.
Tärkein hoito on huolellinen kampaaminen tiheäpiikkisellä täikammalla. Hiukset kostutetaan ja käsitellään hiustenhoitoaineella, jotta hius on kammatessa takuton. Kampaaminen tehdään alue kerrallaan aivan hiuksen tyvestä. Kampa kuivataan paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta kamman mukana irronneet päätäit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin. Jokainen hiusosio tulee kammata kaksi kertaa. Kampaaminen toistetaan vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan.
Markkinoilla on myös liuoksia, joissa tehoaineena on silikoniyhdiste, dimetikoni. Silikoniyhdisteen vaikutus perustuu sen ominaisuuteen estää veden haihtuminen täin elimistöstä. Silikoniyhdisteet sopivat kaikenikäisille ja myös raskauden ja imetyksen aikana. Hiukset kammataan täikammalla myös dimetikonikäsittelyn jälkeen.
Päätäiden torjunnassa on pitkään ollut käytössä hyönteisten torjunta-aine permetriini. Permetriiniä sisältävän täisampoon (Nix) annetaan vaikuttaa kymmenen minuuttia. Hiukset kammataan huuhtelun jälkeen täikammalla. Hiuksiin ei käytetä hiustenhoitoainetta ennen permetriinikäsittelyä. Täikammalla kampaamista jatketaan vähintään joka toinen päivä kahden viikon ajan. Permetriini sopii yli puolivuotiaiden lasten hoitoon. Permetriinin käyttöön ei tiettävästi liity lisääntynyttä riskiä sikiöhaittoihin raskaana olevilla, eikä se ole este imetykselle.
Kaikkia perheenjäseniä ei hoideta automaattisesti, vaan ainoastaan todetut tartunnat. Kaikkien perheenjäsenten hiukset on tarkistettava, jos perheessä on päätäitartunta. Tartunnasta on ilmoitettava päiväkotiin tai kouluun ja kavereiden vanhemmille. Päiväkodista tai koulusta ei tarvitse olla pois, kunhan hoito on aloitettu. Pipot ja kaulaliinat pidetään varmuuden vuoksi oman takin hihassa.
Milloin lääkäriin?
Lääkäriin hakeudutaan, jos itsehoito on toteutettu huolella eikä se ole auttanut. Tyhjiä, valkeita munankuoria voi jäädä paikalleen hiuksiin joskus kuukausiksi, eivätkä ne ole merkki hoidon epäonnistumisesta. Lääkärin keinoja on mm. suun kautta annosteltava ivermektiini.
Syyhy (scabies)
Syyhyn aiheuttaa silmälle näkymätön syyhypunkki joka tarttuu ihmisestä toiseen läheisen kosketuksen kautta. Kättely tai muu lyhyt kosketus ei yleensä riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen. Syyhyn voi saada myös syyhyä sairastavan lakanoista tai vaatteista, sillä punkkinaaras elää korkeintaan 3 vuorokautta ihmisen ulkopuolella.
Punkkinaaras elää ihossa 1–2 kuukautta, jonka aikana se munii ihon sarveiskerrokseen kaivamaansa käytävään. Kuoriutuneet toukat ovat nymfivaiheen jälkeen sukukypsiä aikuisia noin kahdessa viikossa. Syyhykutina alkaa 3–6 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö on ehtinyt herkistyä punkkia ja sen eritteitä kohtaan. Uusintatartunnoissa oireet alkavat 1–3 vuorokauden kuluttua.
Oireet
Syyhy aiheuttaa iholle kutinaa, joka on hankalinta iltaisin ja öisin. Tavallisimpia paikkoja ovat sormivälit, ranteet, taipeet ja kainalot, jalkaterät, nivuset, pakarat ja sukuelimet. Kutinan lisäksi voi olla näppyjä, raapimisjälkiä ja 5 -12 mm mittaisia punkin käytäviä (ranteet ja sormivälit). Oireet alkavat 2-4 viikon kuluttua tartunnasta.
Hoito
- lääkehoito permetriini-voide (Nix-voide)
- käytössä olleiden vaatteiden ja liinavaatteiden pesu
- asunnon siivous
- kaikkien samassa taloudessa asuvien ja mahdollisen tartunnan lähteen hoito
NIX-voide® sisältää permetriiniä ja sen voi ostaa ilma reseptiä. Yksi putkilo riittää normaalipainoisen aikuisen kertakäsittelyyn. Kookkaille henkilöille suositellaan kahta putkiloa kertakäsittelyyn.
- Peseydy huolellisesti suihkussa (illalla).
- Kuivaa ja levitä voide vartalolle leuasta alaspäin sekä niskaan. Pikkulapsilla myös hiuspohjaan ja kasvoihin (varo suun ympärystä). Huomioi erityisesti varvas-ja sormivälit, kynsireunukset, napa, kainalot, nivuset ja ulkoiset sukuelimet.
- Anna vaikuttaa 8-15 tuntia, pikkulapsilla 8 tuntia. Jos joudut pesemään kädet tai alapään hoidon aikana, lisää voidetta välittömästi pesun jälkeen. Huom! Älä laita voidetta limakalvoille.
- Voidehoidon tehostamiseksi pukeudu hoidon ajaksi pitkähihaiseen paitaan ja pitkälahkeisiin alushousuihin tms. Laita jalkoihin housujen päälle yltävät puuvillasukat ja käsiin puuvillakäsineet. Pue pikkulapsen päähän puuvillainen kypärämyssy.
- Pese vaikutusajan jälkeen koko vartalo vedellä ja saippualla.
- Kuivaa puhtaalla pyyhkeellä ja laita pyyhe pesuun.
Toista Nix-hoito viikon kuluttua. Hoida täysin oireeton perheenjäsen tai muu kontaktihenkilö vain kertaalleen. Raskaana oleva tai imettävä voi käyttää NIX:iä. Imetyksessä voi pitää tauon voiteen vaikutusajan.
Käyttö-ja vuodevaatteiden käsittely ja siivous
Pese koneessa syyhylääkehoidon yhteydessä lähipäivinä käytössä olleet
- vaatteet
- pyyhkeet
- kylpytakit
- peitot, tyynyt
Ne tavarat, jotka eivät kestä konepesua, esim. päällysvaatteet, pehmolelut yms.
- laita pakastimeen vuorokaudeksi (-18°) tai
- sulje vähintään viikoksi jätesäkkiin tai
- vie 60°C saunaan muutamaksi tunniksi (palovaara!).
Käsittelyjen jälkeen tavarat kannattaa vielä tuulettaa. Makuuhuone sekä patjat, nojatuolit ja sohvat imuroidaan huolellisesti. Pölypussi laitetaan heti imuroinnin jälkeen roskiin. Siivous kannattaa tehdä ennen voiteen laittamista. Jos voide laitetaan yöksi, illalla vaihdetut lakanat ja yövaatteet laitetaan taas aamulla pyykkiin. Uusintakuurin aikana siivous ja vaatehuolto toistetaan.
Kutinan jälkihoito
Syyhyn aiheuttama kutina ja iho-oireilu jatkuvat usein 2-3 viikkoa, vaikka syyhyhoito olisi onnistunut. Ihottumaa voi hoitaa kortisonivoiteella tai voiteella, jossa on kortisonin lisäksi antibakteerista ainetta. Voidetta laitetaan ihottumaan/kutiseville alueille 1-2/vrk 1-2viikon ajan. Kutinaan voidaan määrätä myös kutinaa hillitsevä tablettilääkitys. Jos oireilu jatkuu sen jälkeen, kun molemmat hoitokerrat ja ohjeenmukainen siivous ja jälkihoito on toteutunut, ota uudelleen yhteyttä hoitopaikkaan.
Milloin hoitoon?
Lääkäriin on syytä mennä, jos diagnoosi on epävarma, jos syyhyhoito ei lopeta kutinaa 2–4 viikossa tai jos jo rauhoittunut kutina alkaa uudelleen. Lääkärin käyttämiä syyhyhoitoja ovat permetriinivoide ja ivermektiinitabletit.
Ehkäisy
Syyhyn leviämistä voi ehkäistä parhaiten siten, että oireilevat henkilöt ja heidän lähipiirinsä hoidetaan asianmukaisesti.
Lapsen syyhystä ilmoitetaan heti päiväkotiin tai kouluun. Eristys on aiheellista, kunnes hoito on annettu.