Anna allergia oireille rukkaset!

heinäpelto allergia

Siitepölyallergian oireet

Siitepölyallergia voi oirehtia usein eri tavoin, tyypillisimmin:

  • silmien kutinana, punoituksena tai vuotamisena
  • nenän tukkoisuutena, kutinana, kirkaseritteisenä nenän vuotamisena
  • aivasteluna
  • iho-oireina

Miten voin itse hoitaa allergiaoireita?

Allergiaoireiden hoitoon löytyy useita eri konsteja. Riippuen oirekuvasta toiset keinot tepsivät toisia paremmin.

Silmäoireiden hoito

Akuuttien allergisten silmäoireiden ensisijaiseksi itsehoidoksi suositellaan antihistamiinisilmätippoja (Zaditen®, Livostin®). Antihistamiinisilmätipat lievittävät oireita nopeasti ja tehokkaasti. 

Silmäoireiden hoitoon voidaan käyttää myös niin kutsuttaja natriumkromoglikaattisilmätippoja (Lecrolyn®, Lomudal®), mutta ne ovat antihistamiinisilmätippoja heikompitehoisempia. Lisäksi näiden tippojen käyttö tulisi aloittaa hyvissä ajoin ennen allergiaoireiden ilmaantumista. Silmätippoja on hyvä käyttää säännöllisesti koko allergiakauden ajan.tabletin otto allergiatabletti

Jos paikallisten silmävalmisteiden teho ei riitä, hoitoon voidaan lisätä suun kautta otettava antihistamiinitabletti. Antihistamiini on lääke, joka estää allergiareaktiossa oireita aiheuttavan histamiini-välittäjäaineen eritystä elimistössä. Sen vaikutus alkaa nopeasti, alle tunnissa. Antihistamiinitabletti kannattaa lisätä hoitoon etenkin jos oireisiin liittyy lisäksi allergista nuhaa.

Nenäoireiden hoito

Nenään annosteltavat suihkeet ovat ensisijainen lääkitys allergisen nuhan hoidossa. Allergisten oireiden hoitoon käytettävät suihkeet voidaan jakaa 3 ryhmään.

  1. Kortikosteroidinenäsuihkeet ovat allergisen nuhan hoidossa tehokkaimpia. Niiden käyttöä jatketaan säännöllisesti koko allergiakauden ajan. Annostusta voi säädellä valmisteittain pakkauksen ohjeen mukaisesti oireiden vaikeuden ja siitepölyn määrän mukaan. Täysi vaikutus saavutetaan 1–2 viikon hoidon jälkeen.
  2. Antihistamiininenäsuihkeet ovat toiseksi tehokkaampia. Ne tehoavat nopeammin kuin kortikosteroidisuihkeet, joten niitä voidaan käyttää lievittämään akuutteja allergia kohtauksia.
  3. Kromoglikaattisuihkeet tehoavat allergia oireisiin, mutta heikommin kuin kortikosteroidi- tai antihistamiinisuihkeet. Niiden käyttö tulisi aloittaa jo ennen allergiakauden alkua. Jos oireet eivät lievity riittävästi, on syytä vaihtaa kortikosteroidi- tai antihistamiininenäsuihkeeseen.

Suun kautta otettavia antihistamiineja voidaan käyttää myös allergisen nuhan hoitoon. Antihistamiinit ovat tehokkaita ja turvallisia allergisen, kausiluonteisen nuhan hoidossa ja saattavat lievittää oireita riittävästi.

Parhaiten antihistamiinit tehoavat aivasteluun ja limaneritykseen.

Mikä avuksi jos allergialääke väsyttää?

Perinteiset antihistamiinit, kuten setiritsiini ja akrivastiini saattavat väsyttää pientä osaa käyttäjistä. Markkinoille on tullut joukko uusia antihistamiineja, joiden haittavaikutuksena väsymystä esiintyy harvemmin.

Jos antihistamiini kuitenkin väsyttää, kannattaa se ottaa illalla ennen nukkumaan menoa. Ammutukkoisuudesta kärsivien kannattaa myös napata antihistamiini nukkumaan mennessä.  Lääkkeen teho on nimittäin parhaimmillaan joidenkin tuntien kuluttua lääkken annostelusta. Tämä on usein astmaatikollekin paras aika allergialääkken ottoon.